REŢELE DE CALCULATOARE

Tipuri de reţele

Partajare resurse, comunicaţii īn reţea

 

 

 

 DEFINIŢIE

 

O retea de calculatoare este formata din calculatoare conectate intre ele cu scopul de a  face schimb de date si de a  folosi in comun resursele software sau hardware (Exemple: imprimante, aplicatii).

 

Cu ajutorul retelelor de calculatoare se asigura doua functii importante:

 1. Comunicarea – transmiterea si receptionarea de mesaje si date
 2. Conectivitatea – posibilitatea utilizarii datelor, aplicatiilor si echipamentelor hardware indiferent de locatia lor.

 

        Pentru asigurarea celor doua functii sunt necesare:

 1. Echipamente hardware – modem, placa de retea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Mediul de comunicatie – asigura transportul de date de la un calculator la altul.              

  Poate fi : 

- cablul

( cablu coaxial, fibra optica )

                                          cablu coaxial

- fara cablu

( unde radio, satelit )

 

 1. Software-ul – programe instalate atat pe calculatorul emitator cat si pe cel receptor.

 

 

 

CLASIFICAREA RETELELOR

 

·        Dupa arie

 

  1. retele locale ( LAN  - Local Area Networks ) – calculatoarele sunt raspandite pe o arie mica, max 2 km, in general in aceeasi cladire; deservesc o organizatie;                                    
  2. retele metropolitane ( MAN - Metropolitan Area Networks ) – calculatoarele sunt raspandite pe suprafata unui oras; deservesc institutii publice ale orasului;                               
  3. retele globale (WAN - Wide Area Networks ) - calculatoarele sunt raspandite pe suprafata unei tari, continent, etc.

Cea mai mare retea WAN de calculatoare este reteau Internet.

 

 

·        Dupa accesul la retea:

1.      retele private – apartin unor organizatii, rata de transfer a datelor mare, securitate mare;

 

Intranet-ul este o rețea informatică privată a unei companii, similară ca funcționalitate cu mediul Internet. Intranet-ul pune la dispoziția angajaților resursele companiei, nepermițānd drepturi la informațiile confidențiale utilizatorilor cu acces la Internet.

 

Citeşte mai mult

 

 

2.      retele publice – retele globale, raspandite pe suprafete geografice mari; rata de transfer a datelor mica, securitate mica;

 

·        Dupa configuratia retelei:

 

1.      retele magistrale (BUS) – toate calculatoarele sunt conectate la un singur mediu de comunicatie, care are capetele libere ( ultimul calculator nu este conectat la primul ). Un mesaj transmis de la un calculator la altul, trece prin fiecare calculator plasat fizic intre expeditor si destinatar. Daca-si recunoaste adresa, calculatorul preia mesajul, daca nu il va expedia mai departe.

 

 

                                                                   

  

 


 

2.      retelele inel (RING) - toate calculatoarele sunt conectate la un singur mediu de comunicatie, care are capetele legate ( ultimul calculator este conectat la primul ). Un mesaj transmis de la un calculator la altul, parcurge inelul. Calculatoarele fac parte din mediul de comunicatie. Defectarea unui calculator intrerupe canalul de comunicatie.

 

 

                                                                                               

 

 

                                                                                                                   

 

3.      reteaua stea (STAR) – exista un calculator central – server – la care sunt conectate toate calculatoarele din retea. Un mesaj transmis de la un calc la altul trece prin server, care citeste adresa destinatarului si distribuie mesajul la calculatorul destinatie.

 

                                                                                                
  

 

 

 
 

Avantajele lucrului in retea:

·        accesul la resurse – se pot folosi si termenii share sau partajare. Un utilizator aflat la distanta fata de datele cu care lucreaza poate folosi aceste date ca si cand ele ar fi stocate pe calculatorul la care se afla conectat in acel moment.

·        Fiabilitate marita  (siguranta), fisierele pot fi copiate pe mai multe calculatoare, astfel incat, atunci cand una dintre ele nu este disponibila datorita unor defectiuni, se poate folosi o copie dupa un alt sistem de calcul

·        Posibilitatea de comunicare la distanta  Comunicatiile interpersonale sunt frecvent folosite de milioane de oameni (de exemplu posta electronica si e-amil, servicii universale demessagerie si multimedia pentru grupuri de persoane cu functii avansate de personalizare cum ar fi yahoo messenger). Angajatii aceleaisi firme cu locatii diferite pot comunica si actualiza informatii la distanta.

·        Divertismentul interactiv – reprezinta o industrie uriasa, in continua crestere. In acest domeniu, aplicatia cu cel mai mare succes se numeste video la cerere. Peste cativa ani vom putea selecta programe de televiziune astfel incat acestea sa fie disponibile pe ecranul nostru imediat.

 

 
 
 
Test informatica Componentele calculatorului