Singura constanta din Univers este schimbarea

 

 

PROIECTUL JOBS

 

 

       Proiectul JOBS (Orientare profesional㠖 training în întreprinderi și școli) ('JOBS') combină, în Romania, doua elemente – piața muncii și educația din ultimii ani de gimnaziu și primii ani de învățământ tehnic. Elevii sunt pregătiți pentru a-și alege viitoarea carieră, primesc informații despre oportunitățile profesionale și au sansa să dobândească abilități de viață, care sunt folositoare pentru orice carieră.

Proiectul “JOBS: Orientare profesională - Instruire în întreprinderi și școli” este derulat în cadrul Programul de cooperare româno-elvețiană, fiind finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și cofinanțat de Guvernul României prin Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Proiectul JOBS a fost dezvoltat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS), Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) și Centrul pentru proiecte internaționale în domeniul educației (IPE) al Universității Pedagogice Zurich (PHZH). Implementarea proiectului este sprijinită de Universitatea București (UB).

         Proiectul combină două elemente: piața muncii și educația. Printr-un curs transcurricular cu durata de un an, programul JOBS pregătește elevii din ultimii ani de învățământ secundar inferior sau din primii ani de învățământ secundar superior pentru alegerea corectă a viitoarei profesii și asigură sprijinul necesar pentru profesori. Elevii învață mai multe despre propriile capacități (abilități de viață) și intră în contact cu întreprinderi, companii sau instituții publice care oferă locuri de muncă în regiunea lor, fac cercetări pe tema oportunităților de muncă, analizează condițiile economice și pregătesc prezentări cu datele colectate.

           An școlar 2015-2016

SAM_0884.JPG 

Elevii clasei a X-a E sunt implicați în anul școlar 2015-2016 în Proiectul JOBS (Orientare profesional㠖 training în întreprinderi și școli)-'JOBS'. 
Elevii sunt pregătiți pentru a-și alege viitoarea carieră, primesc informații despre oportunitățile profesionale și au  șansa să dobândească abilități de viață, care sunt folositoare pentru orice carieră.

Pe parcursul întregului an școlar, elevii beneficiază în fiecare săptămână de 3 ore JOBS sub îndrumarea doamnelor profesoare Văideanu Claudia, Agafiței Ana-Maria și Orza Raluca.

 

DSCN0024.JPG

DSCN0020.JPG

Elevii beneficiază de caietele JOBS care au constituite materiale didactice utile în realizarea sarcinilor de lucru.

 

Elevii au participat și la Competiție JOBS ceea ce a însemnat o muncă suplimentară față de sarcinile de lucru prevăzute în proiect.

Rezultate obținute

 

Ca urmare a obținerii locului al II-lea la Concursul JOBS, etapa regională, elevii clasei a X-a E de la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Cartianu’’ Piatra-Neamț au beneficiat de un premiu asigurat de Fundația JOBS, constând într-o excursie în Iași.

            Acțiunea s-a desfășurat joi, 16. 06. 2016 (ziua în care orarul elevilor cuprinde cele trei ore JOBS), în intervalul orar 8,30-20.

Ora 8:30

- Punctul de plecare a grupului a fost curtea Colegiului Tehnic “Gheorghe Cartianu”

 

Ora 11

Primul obiectiv cultural a fost Palatul Culturii din Iași, care adăpostește patru muzee:

1.      Muzeul Etnografic al Moldovei

2.      Muzeul de Istorie al Moldovei

3.      Muzeul de artă

4.      Muzeul Științei și Tehnicii ,,Ștefan Procopiu’’

Pentru o mai bună înțelegere a tuturor aspectelor culturale și istorice, grupul a optat pentru pachetul complet, beneficiind inclusiv de serviciile ghidului/ custodelui.

 

Ora 13

Al doilea obiectiv a fost Bojdeauca lui Ion Creang㠖 prima casă memorială literară din România

 

Ora 14

Masa de prânz – Casa vânătorului din Copou

 

 

 

Ora 15,30

Vizită în Grădina Botanică ,,Anastasie Fătu’’ Iași

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ora 17:30

Momente de recreere în Parcul Copou

Ora 20

Sosire Piatra-Neamț

 

          An școlar 2016-2017

 

 In anul școlar 2016-2017, elevii clasei a X-a D sunt implicați în proiect.

 

Pe lângă activitățile obișnuite prevăzute de proiect, elevii participă și la Competiția JOBS. Ca și în anul anterior, probele sunt aceleași doar modul de evaluare diferă.

Proba 1 - Interviu cu un angajat

Proba 2 - Vizită de explorare